Weerbericht kust
 

Helder
donderdag 12/13 10%
Helder
Overwegend helder. Minimaal -2C.
Helder
Morgen 12/14 10%
Helder
Overwegend helder. Koud. Maximaal 2C. Wind uit het O van 10 tot 15 km/u.
Gedeeltelijk bewolkt
Zaterdag 12/15 20%
Gedeeltelijk bewolkt
Overwegend bewolkt. Koud. Maximaal 2C. Wind uit het ZO van 25 tot 40 km/u.
Gedeeltelijk bewolkt
Zondag 12/16 10%
Gedeeltelijk bewolkt
Gedeeltelijk bewolkt. Maximaal 8C. Wind uit het ZZW van 15 tot 25 km/u.
Helder
Maandag 12/17 10%
Helder
Overwegend helder. Maximaal 8C. Wind uit het WZW van 10 tot 15 km/u.
Geheel bewolkt
Dinsdag 12/18 10%
Geheel bewolkt
Middagregenbuien, winderig. Maximaal 8C. Wind uit het ZZO van 30 tot 50 km/u. Kans op regen 40%.

Het klimaat kan sterk worden beïnvloed door de nabijheid van een zee of oceaan. Dit wordt ook wel een oceanisch, een regen-, maritiem- of zeeklimaat genoemd en staat in tegenstelling tot een landklimaat. Wereldwijd komen vooral langs de westkust veel zeeklimaten voor. Denk aan Tasmanië, Zuidoost-Australië, kustdelen van Alaska en het noordwesten van Californië.

Europa heeft het meest uitgesproken zeeklimaat. Dit is nog tot diep in het vasteland merkbaar. Vooral in het noorden en westen van Frankrijk, in het westen en noordwesten van Duitsland, in Nederland, in het noorden van Spanje en Portugal, het zuidwesten van Noorwegen, België en delen van Engeland, Ierland en het noorden van Turkije. Let op: niet alle landen die dicht bij een oceaan of zee liggen, hebben een zeeklimaat! Veel landoppervlakken worden namelijk beïnvloed door de Noord-Atlantische Drift: een snelle, krachtige, warme stroming in de oceaan die zijn oorsprong in de Golf van Mexico vindt.

Kenmerken van een kustklimaat

Bij een kustklimaat valt de neerslag verspreid over het hele jaar met een gemiddelde van 30 millimeter per maand. Hoe meer gemiddeld gelegen op de breedtegraad, des te typerender zal het klimaat worden. De temperatuurverschillen zijn minder groot dan bij een landklimaat, dus ’s winters is het relatief warm en ‘s zomers is het relatief koud. Dit is te wijten aan het zeewater, dat langer een temperatuur vast kan houden dan het land. Door de zeewind wordt dit naar het land gevoerd. De temperaturen zijn gemiddeld en de seizoenen kennen over het algemeen geen extremen.