Weerbericht kust
 

Helder
donderdag 04/19 10%
Helder
Overwegend helder. Minimaal 10C.
Gedeeltelijk bewolkt
Morgen 04/20 10%
Gedeeltelijk bewolkt
Gedeeltelijk bewolkt. Aanhoudend erg warm. Maximaal 19C. Wind uit het WNW van 10 tot 15 km/u.
Gedeeltelijk bewolkt
Zaterdag 04/21 10%
Gedeeltelijk bewolkt
Gedeeltelijk bewolkt. Maximaal 22C. Wind uit het OZO van 10 tot 15 km/u.
Kans op onweer
Zondag 04/22 50%
Kans op onweer
Verspreide onweersbuien. Maximaal 19C. Wind uit het ZW van 15 tot 30 km/u. Kans op regen 50%.
Kans op regen
Maandag 04/23 40%
Kans op regen
Middagregenbuien, winderig. Koeler. Maximaal 13C. Wind uit het WZW van 30 tot 50 km/u. Kans op regen 40%.
Merendeels bewolkt
Dinsdag 04/24 20%
Merendeels bewolkt
Overwegend bewolkt. Maximaal 13C. Wind uit het WZW van 25 tot 40 km/u.

Het klimaat kan sterk worden beïnvloed door de nabijheid van een zee of oceaan. Dit wordt ook wel een oceanisch, een regen-, maritiem- of zeeklimaat genoemd en staat in tegenstelling tot een landklimaat. Wereldwijd komen vooral langs de westkust veel zeeklimaten voor. Denk aan Tasmanië, Zuidoost-Australië, kustdelen van Alaska en het noordwesten van Californië.

Europa heeft het meest uitgesproken zeeklimaat. Dit is nog tot diep in het vasteland merkbaar. Vooral in het noorden en westen van Frankrijk, in het westen en noordwesten van Duitsland, in Nederland, in het noorden van Spanje en Portugal, het zuidwesten van Noorwegen, België en delen van Engeland, Ierland en het noorden van Turkije. Let op: niet alle landen die dicht bij een oceaan of zee liggen, hebben een zeeklimaat! Veel landoppervlakken worden namelijk beïnvloed door de Noord-Atlantische Drift: een snelle, krachtige, warme stroming in de oceaan die zijn oorsprong in de Golf van Mexico vindt.

Kenmerken van een kustklimaat

Bij een kustklimaat valt de neerslag verspreid over het hele jaar met een gemiddelde van 30 millimeter per maand. Hoe meer gemiddeld gelegen op de breedtegraad, des te typerender zal het klimaat worden. De temperatuurverschillen zijn minder groot dan bij een landklimaat, dus ’s winters is het relatief warm en ‘s zomers is het relatief koud. Dit is te wijten aan het zeewater, dat langer een temperatuur vast kan houden dan het land. Door de zeewind wordt dit naar het land gevoerd. De temperaturen zijn gemiddeld en de seizoenen kennen over het algemeen geen extremen.