Weerbericht kust

[weatherslider id=”10″]


 

Regen
Morgen 11/24 60%
Regen
Regen. Koeler wordend. Maximaal 8C. Wind uit het W van 15 tot 25 km/u. Kans op regen 60%.
Kans op regen
Zaterdag 11/25 40%
Kans op regen
Regenbuien. Kouder wordend. Maximaal 6C. Wind uit het WNW van 15 tot 30 km/u. Kans op regen 40%.
Kans op regen
Zondag 11/26 70%
Kans op regen
Regenbuien. Maximaal 7C. Wind uit het W van 15 tot 30 km/u. Kans op regen 70%. Windstoten kunnen af en toe meer dan 65 km/u bereiken.
Regen
Maandag 11/27 100%
Regen
Regen. Maximaal 10C. Wind uit het ZW van 25 tot 40 km/u. Kans op regen 100%. Regenval ongeveer 6 mm.
Regen
Dinsdag 11/28 80%
Regen
Regen en onweer. Maximaal 7C. Wind uit het W van 15 tot 30 km/u. Kans op regen 80%.
Kans op regen
Woensdag 11/29 60%
Kans op regen
Lichte regen in de ochtend. Maximaal 7C. Wind uit het NNW van 15 tot 25 km/u. Kans op regen 60%.

Het klimaat kan sterk worden beïnvloed door de nabijheid van een zee of oceaan. Dit wordt ook wel een oceanisch, een regen-, maritiem- of zeeklimaat genoemd en staat in tegenstelling tot een landklimaat. Wereldwijd komen vooral langs de westkust veel zeeklimaten voor. Denk aan Tasmanië, Zuidoost-Australië, kustdelen van Alaska en het noordwesten van Californië.

Europa heeft het meest uitgesproken zeeklimaat. Dit is nog tot diep in het vasteland merkbaar. Vooral in het noorden en westen van Frankrijk, in het westen en noordwesten van Duitsland, in Nederland, in het noorden van Spanje en Portugal, het zuidwesten van Noorwegen, België en delen van Engeland, Ierland en het noorden van Turkije. Let op: niet alle landen die dicht bij een oceaan of zee liggen, hebben een zeeklimaat! Veel landoppervlakken worden namelijk beïnvloed door de Noord-Atlantische Drift: een snelle, krachtige, warme stroming in de oceaan die zijn oorsprong in de Golf van Mexico vindt.

Kenmerken van een kustklimaat

Bij een kustklimaat valt de neerslag verspreid over het hele jaar met een gemiddelde van 30 millimeter per maand. Hoe meer gemiddeld gelegen op de breedtegraad, des te typerender zal het klimaat worden. De temperatuurverschillen zijn minder groot dan bij een landklimaat, dus ’s winters is het relatief warm en ‘s zomers is het relatief koud. Dit is te wijten aan het zeewater, dat langer een temperatuur vast kan houden dan het land. Door de zeewind wordt dit naar het land gevoerd. De temperaturen zijn gemiddeld en de seizoenen kennen over het algemeen geen extremen.