Weerbericht Nederland
 

Merendeels bewolkt
Vandaag 03/23 20%
Merendeels bewolkt
Bewolkt. Mogelijk enkele buitjes. Maximaal 8C. Wind uit het ZZW van 15 tot 30 km/u.
Geheel bewolkt
Morgen 03/24 10%
Geheel bewolkt
Bewolkt. Maximaal 11C. Wind uit het ZZO van 10 tot 15 km/u.
Geheel bewolkt
Zondag 03/25 20%
Geheel bewolkt
Bewolkt. Maximaal 11C. Wind uit het N van 10 tot 15 km/u.
Gedeeltelijk bewolkt
Maandag 03/26 20%
Gedeeltelijk bewolkt
Gedeeltelijk bewolkt. Maximaal 10C. Wind uit het WNW van 15 tot 25 km/u.
Kans op regen
Dinsdag 03/27 50%
Kans op regen
Regenbuien. Kouder wordend. Maximaal 7C. Wind uit het ZZO van 15 tot 30 km/u. Kans op regen 70%.
Gedeeltelijk bewolkt
Woensdag 03/28 20%
Gedeeltelijk bewolkt
Winderig, ochtendregen- en -sneeuwbuien. Kouder wordend. Maximaal 3C. Wind uit het WNW van 30 tot 50 km/u. Kans op neerslag 40%.

De bevolkingsdichtheid van Nederland is dicht met bijna 38.000 vierkante kilometer en bijna zeventien miljoen inwoners. Nederland is tevens een waterland met een oppervlak van 18% bestaand uit water. Er zijn polders gecreëerd door landwinning en we worden beschermd tegen het water door waterwerken en dijken. Het land is bestuurlijk verdeeld in twaalf provincies. Het grootste deel van het land bevindt zich onder zeeniveau. Wat betekent dit voor het klimaat van Nederland?

De luchttoevoer

De luchtsoort en de fronten die deze luchtsoorten scheiden zijn sterk verantwoordelijk voor het weer in Nederland. De maritiem polaire lucht, afkomstig van de Atlantische Oceaan, draagt bij aan vochtige en koude winters en onze gematigd warme zomers. Als de noordwestenwind stormachtig is, resulteert dit in guur en regenachtig weer. De warme en droge polaire lucht, afkomstig uit Rusland en Siberië, is ook mede verantwoordelijk voor het weerbericht wat Nederland te horen krijgt. Mist in de winter en onweer in de zomer wordt veroorzaakt door warme maritieme tropische lucht, terwijl de warmte en droogte komt door een continentale tropische lucht.

Wisselend weer

Het lijkt dus alle kanten op te kunnen, maar over het algemeen kent Nederland een klimaat met matig warme zomers en zachte winters. Ze noemen dit ook wel een gematigd zeeklimaat. De temperaturen kunnen nog behoorlijk wat schommelen, met de warmste plekken in het oosten van Brabant en het noorden van Limburg. De kust heeft de meeste zonuren (1650) en de achterhoek moet het doen met 1500. De meeste regen valt in Zuid-Limburg, Drenthe en de Veluwe, terwijl het in het centrale deel van Limburg doorgaans het droogst is.