Weerbericht België 

The location could not be found.

 

Het gebied van België bestrijkt ruim dertigduizend vierkante kilometer en er wonen meer dan elf miljoen mensen. Brussel is het hart van dit land en tevens het bestuurlijk centrum van de Europese Unie. België grenst aan Nederland, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk. Het westen van België grenst aan zee. Wat betekent dit voor het klimaat van België?

 

Milde winters, koele zomers

In België heerst een gematigd zeeklimaat, ook wel Cfb-klimaat genoemd. Hierin kan nog onderscheid worden gemaakt in mesoklimaten. Deze zijn afhankelijk van het reliëf en de grondsoort, de afstand tot het water en de verschillende landschapstypes. Lokale klimaten zijn niet uitzonderlijk. Je kunt hierbij denken aan een stads- of bosklimaat. Op nog kleinere schaal noemen we het ook wel microklimaten.

In het westen aan de kust schijnt ruim 1600 uur de zon. België mag dan misschien niet het imago hebben van een zonnig land, toch regent het gemiddeld slechts 7% van de tijd. De meeste regen valt in de Hoge Venen: de natste regio van België.

De temperatuur wordt voornamelijk beïnvloed door de Noordzee, waar een deel van de Belgische kust zich bevindt. Hier schommelen de temperaturen dan ook het meest. In de zomer is het hier koeler dan gemiddeld, maar in de herfst- en wintermaanden juist zachter. Gemiddeld gezien is januari de koudste maand en juli de warmste maand. Elk jaar stijgt het gemiddelde van de temperatuur. Dit is te wijten aan het veranderende klimaat wereldwijd: het broeikaseffect. De fluctuaties zijn nog niet stabiel genoeg om te kunnen stellen of dit daadwerkelijk daaraan ligt.