Hoe het komt dat je niet per se in een zonnig land hoeft te wonen om zonne-energie op te wekken

zonne-energieVeel mensen hebben tegenwoordig zonnepanelen op hun dak. Het kan erg voordelig zijn om deze op je dak te plaatsen. Het kan een flinke investering zijn maar je haalt dit er ruim uit. Daarnaast is het natuurlijk ook goed voor het milieu, een win-win situatie dus. Het is tegenwoordig zelfs mogelijk om zonnepanelen te huren. Dit is een goede optie wanneer je niet in een keer een groot bedrag neer kunt leggen. Je betaalt dan iedere maand een vast bedrag maar dit haal je er natuurlijk ook weer uit omdat je bespaard op je energie rekening. Al met al een goede keuze dus, maar schijnt er wel genoeg zon in België om energie op te wekken met je zonnepanelen?

Beschikbare zonne-energie

Het klinkt natuurlijk logisch als je iemand hoort zeggen dat er in een zonnig land meer zonne-energie wordt opgewekt. Dit klopt ook, alleen de verschillen zijn niet zo ontzettend groot als sommige mensen beweren. Als we de twee uiterste nemen als voorbeeld, de Sahara en Antarctica dan zien we dat er in de Sahara 3 keer zoveel zonne-energie beschikbaar is als in Antarctica. Dit lijkt misschien veel maar er is natuurlijk niemand die zonnepanelen gaat plaatsen op Antarctica. Het verschil tussen bijvoorbeeld België en Spanje is zodanig klein dat het eigenlijk niet uitmaakt in welk land je de zonnepanelen plaatst. We wonen dus in een prima land om zonne-energie op te wekken!

Zonne-energie opwekken wanneer de zon niet schijnt

Wanneer het een zonnige dag is dan wordt er natuurlijk veel meer zonne-energie opgewekt dan op een regenachtige dag. Toch wordt er zelfs als het regent nog energie opgewekt. Gelukkig maar want het regent nog wel eens in België. Wanneer het regent kunnen zonnepanelen over het algemeen nog 20% van de energie opwekken als we dit vergelijken met een zonnige dag. Ook in de winter kunnen we nog prima zonne-energie opwekken. Zon in combinatie met kou is namelijk perfect om zoveel mogelijk energie op te wekken. Sommige energieleveranciers zijn extra voordelig wanneer je zonnepanelen hebt. Energieleveranciers vergelijken is dus erg belangrijk.

Ondanks dat België soms koud en regenachtig is kunnen we hier prima zonne-energie opwekken. Laat de verhalen van andere je dus niet tegenhouden wanneer je ook zonnepanelen op je dak wilt laten plaatsen. Het kan namelijk erg voordelig zijn wanneer je zonnepanelen laat plaatsen.