Maak van de zon je vriend!

De zomer is in aantocht! Tijd om lekker te luieren aan het strand en… om in te smeren! Zoveel mensen gebruiken excuses als: “ik raak nooit verbrand!” Of: “Zo word ik nooit bruin!” Een vrij stomme beredenering, want denk je niet om je lichaam, dan denkt je lichaam op een gegeven moment ook niet meer aan jou. In dit artikel worden de feiten van de fabels gescheiden. Alvast een tipje van de sluier: smeer je met Nivea meer in dan je denkt!

Welke zonnebrandcrème gebruik je eigenlijk?

Het belangrijkste is om te kijken naar de SPF, oftewel de ‘sun protection factor’. Bij echt warme temperaturen boven de 25 graden met veel zon en weinig bewolking is 30 de minimale factor. Maar waar staat het getal 30 voor? 30 betekent dat je 30 keer langer in de zon kan liggen dan wanneer je het niet zou gebruiken. Ben je een Englishman? Dan kan je in de volle zon al na 7 minuten een rode huid krijgen. Met behulp van Loreal zonnebrandcrème wordt dit 210 minuten.

Waar moet je op letten bij de aankoop van zonnebrand?

Controleer voor aankoop of de crème je beschermt tegen UVA- en UVB-straling. Heb je de keuze tussen crème en spray? Het is verstandiger te kiezen voor crème, want met een spray spuit je al gauw te weinig.

Hoe gebruik je de crème?

Velen smeren zonnebrand zonder te weten hoe het moet. Zonde! Smeer de crème om de 2 uur in. Een waterproof zonnebrand werkt maar deels. Ben je dus net in het water geweest? Smeer je dan (helaas) weer in! Hou de tijd goed bij, want de meeste zonnebrandcrèmes werken pas na een half uur.

Smeer altijd meer dan je denkt! Veel mensen smeren zich maar weinig in als ze een donkere huid hebben, maar ook zij moeten er aan geloven. De gevolgen zijn anders niet mals: huidverbranding natuurlijk, maar misschien ook huidveroudering en huidkanker!

Wist je dat de huidcellen een geheugen hebben? Als je dus als klein kind al vaak bent verbrand veroudert je huid in een ramp tempo. Het risico op huidkanker neemt in de loop van de jaren toe. De huidcellen onthouden namelijk de keren dat de huid verbrand.

De zon is goed voor je (als je er goed mee omgaat)

Je zal na het bovenstaande stuk misschien wel denken: Is de zon dan helemaal niet goed voor? Nee, dat is niet waar, zolang je er maar goed mee omgaat. Door in contact te komen met de zon krijg je vitamine D binnen. Dat is goed voor je botten en spieren. Een kwartier in de zon is genoeg om deze vitamine aan te maken.

Verder zorgt de zon er voor dat je minder gespannen bent. In deze tijd, waarin 1 op de 7 medewerkers burn-outklachten heeft, wel zo prettig! De zon vermindert de kans op hart- en vaatziektes. Het zonlicht maakt een stofje aan waar je gelukkiger en minder gestrest van wordt. Hierdoor daalt je bloeddruk. Zo is het wel zo fijn om (met mate!) in de zon te zitten.