Weerbericht Nederland
 

Gedeeltelijk bewolkt
Vandaag 11/19 0%
Gedeeltelijk bewolkt
Gedeeltelijk bewolkt. Maximaal 7C. Wind uit het ONO van 25 tot 40 km/u.
Gedeeltelijk bewolkt
Morgen 11/20 20%
Gedeeltelijk bewolkt
Bewolkt en winderig. Maximaal 3C. Wind uit het O van 30 tot 50 km/u. Windstoten kunnen af en toe meer dan 65 km/u bereiken.
Gedeeltelijk bewolkt
Woensdag 11/21 20%
Gedeeltelijk bewolkt
Gedeeltelijk bewolkt. Maximaal 4C. Wind uit het O van 15 tot 30 km/u.
Geheel bewolkt
Donderdag 11/22 10%
Geheel bewolkt
Bewolkt. Maximaal 4C. Wind uit het O van 10 tot 15 km/u.
Helder
Vrijdag 11/23 10%
Helder
Overwegend helder. Maximaal 6C. Wind uit het OZO van 10 tot 15 km/u.
Kans op regen
Zaterdag 11/24 60%
Kans op regen
Regenbuien. Maximaal 6C. Wind uit het O van 10 tot 15 km/u. Kans op regen 60%.

De bevolkingsdichtheid van Nederland is dicht met bijna 38.000 vierkante kilometer en bijna zeventien miljoen inwoners. Nederland is tevens een waterland met een oppervlak van 18% bestaand uit water. Er zijn polders gecreëerd door landwinning en we worden beschermd tegen het water door waterwerken en dijken. Het land is bestuurlijk verdeeld in twaalf provincies. Het grootste deel van het land bevindt zich onder zeeniveau. Wat betekent dit voor het klimaat van Nederland?

De luchttoevoer

De luchtsoort en de fronten die deze luchtsoorten scheiden zijn sterk verantwoordelijk voor het weer in Nederland. De maritiem polaire lucht, afkomstig van de Atlantische Oceaan, draagt bij aan vochtige en koude winters en onze gematigd warme zomers. Als de noordwestenwind stormachtig is, resulteert dit in guur en regenachtig weer. De warme en droge polaire lucht, afkomstig uit Rusland en Siberië, is ook mede verantwoordelijk voor het weerbericht wat Nederland te horen krijgt. Mist in de winter en onweer in de zomer wordt veroorzaakt door warme maritieme tropische lucht, terwijl de warmte en droogte komt door een continentale tropische lucht.

Wisselend weer

Het lijkt dus alle kanten op te kunnen, maar over het algemeen kent Nederland een klimaat met matig warme zomers en zachte winters. Ze noemen dit ook wel een gematigd zeeklimaat. De temperaturen kunnen nog behoorlijk wat schommelen, met de warmste plekken in het oosten van Brabant en het noorden van Limburg. De kust heeft de meeste zonuren (1650) en de achterhoek moet het doen met 1500. De meeste regen valt in Zuid-Limburg, Drenthe en de Veluwe, terwijl het in het centrale deel van Limburg doorgaans het droogst is.