Wat was de orkaan Dorian?

Orkaan Dorian

Op 24 augustus ontwikkelde er zich een tropische golf in de Atlantische oceaan, de kracht nam geleidelijk aan toe terwijl deze golf op weg was naar de Kleine Antillen. Op 28 augustus werd uiteindelijk Orkaan Dorian geboren die op 31 augustus de hoogste intensiteit, namelijk categorie 5 bereikte. Deze tropische storm kreeg deze categorie aan zich toegewezen nadat er windsnelheden werden bereikt van meer dan 250 km per uur. Toen Dorian categorie 5 behaalde, trof hij vooral de Bahama’s maar ook Canada. Jammer genoeg ontnam de orkaan tot op heden al ongeveer 50 mensenlevens en vermoedelijk zullen er nog lichamen worden gevonden onder het puin.

Hoe ontstond orkaan Dorian?

Voor een orkaan kan ontstaan, zijn er verschillende factoren nodig. Boven zee waar het water meer dan 27 graden is, ontstaan vaak onweersbuien. Het water van de zee verdampt en stijgt in warme lucht. De lucht boven in de atmosfeer is echter koud waardoor de opstijgende warme lucht weer afkoelt. Door dit fenomeen ontstaan er onweersbuien en verschillende luchtstromen. Vochtige drukgebieden worden samengevoegd, waardoor verschillende onweersbuien samenkomen en zo een orkaan kan ontstaan. 

Waarom hebben wij geen orkanen?

Orkanen beginnen bijna altijd in Afrika en zakken dan af naar Amerika. Dit heeft te maken met de passaatwinden die van oost naar west waaien. Die nemen de fusie van onweersbuien met zich mee. Bij een krachtig hogedrukgebied wordt een orkaan vaak naar het zuiden geduwd. Bij een zwakker drukgebied, zal de tropische storm eerder naar het noorden gaan. Omdat het in het noorden kouder is zal de orkaan weliswaar ‘afkoelen’ en kracht verliest omdat er geen warm zeewater meer kan verdampen. Zolang een orkaan in het zuiden blijft, heeft deze nog steeds voeding om te kunnen groeien en blijven bestaan.

Wanneer wordt een orkaan een orkaan genoemd?

Orkanen zijn niet hetzelfde als typhoons of tornado’s. Een orkaan kan je alleen een orkaan noemen indien deze boven de Atlantische oceaan is ontstaan en een aanzienlijke breedte kent. Meestal is de breedte tussen de 30 en 200 kilometer. Een typhoon is bijna hetzelfde dan een orkaan, maar deze ontstaat dan boven de Stille Oceaan. Een tornado daarentegen is veel kleiner dan een typhoon of orkaan. Deze kan overal ontstaan en heeft meestal een breedte van ongeveer 500 meter.